top of page
  • Forfatters billedeMads Fredskilde

Brug det Gunstige Øjeblik


Brug det gunstige øjeblik” (Nye Testamente, flere gange).


Vi kender det allesammen. ”Det store øjeblik” vi har ventet på. En opringning. En vigtig samtale, eller begivenhed. Talemåden: ”Et stort øjeblik”, siger en del om vores tidsopfattelse, at vores tid kan have forskellige kvaliteter eller størrelser.

Et vigtigt øjeblik.. er en lignende talemåde. Udtrykket betegner ofte et definerende tidspunkt i mit liv, som kan bidrage til min fremtidige succes og lykke.

Men hvilken kvalitet har tid i vores dagligdag? De dage som oftest består af en lang række gøremål, møder, måltider, flere møder og flere måltider og så endelig - endnu et moderne tidsbegreb: ”downtime”. Vi haster efter tiden, som om vi prøver at indhente den og fange den, men den syntes altid at smutte fra os og efterlade os en smule skuffet over det vi ikke fik ud af den.


Men hele vores liv består jo af øjeblikke, nogle store nogle mindre og nogle små, men alle med et potentiale i sig.

Grækerne havde to begreber for tid: Chronos, som den kronologiske tidsopfattelse, altså et sæt af begivenheder i en bestemt rækkefølge. Desuden havde de Kairos, som den kvalitative oplevelse af tiden - som mulighederne øjeblik. Vel at mærke et mulighedernes øjeblik for forståelse, fordybelse og indsigt (som altid med de grækere). Det er dette øjeblik i tiden som vi her prøver at definere.


”Se derfor til hvordan i lever, ikke som uvise, men som vise. Brug det gunstige øjeblik”

At bruge det gunstige øjeblik, er et andet velkendt udtryk, og det stammer fra Det nye testamente. Her er det sat i sammenhæng med at leve et liv i visdom (sophia), et liv som er reflekteret og gransket, eller med Sokrates famøse ord: "Et uprøvet (ugransket) liv er ikke et menneskeværdigt liv”.


Men hvad er et vist liv i vores samtid? At planlægge sit liv således at vi kan optimere vores præferencer så meget som muligt gennem livet? Handler det vise og gode liv ikke om de rette valg og den rette uddannelse, karriere og partner? Vor tids vise menneske planlægger sin fremtid og gør hvad han kan for at forfølge og opnå sine drømme og mål. Det kronologiske tidsbegreb er her i centrum.


I det nye testamente er visdommens liv (ikke ulig hos grækerne) - forbundet med at bruge det gunstige øjeblik. Altså at kunne opfatte øjeblikket og bruge det til det bedste. At have visdommen til at handle rigtigt i den rigtige situation. At kunne se de rigtige situationer opstå, tolke deres betydning og dermed bruge dem på en meningsfuld måde for sig selv og sin næste. Et øjeblik er hurtigt forbi. En mulighed forsvinder hurtigt. Muligheden for at lære nyt, forstå bedre, elske mere, vokse, leve, hele relationer og skabe broer til andre mennesker.

Men hvornår er så den rette tid? Og hvordan finder jeg det gunstige øjeblik? Her kommer et andet bibelsted os til gavn:


”Den rette tid (Kairos) det er nu” (2. Korintherbrev 6:2).

Dette øjeblik er altså ikke i morgen eller ude i en favorabel fremtid, men det er her og nu. Så skynd dig at lukke computeren og brug netop dette nu til at leve et liv i visdom og kærlighed. Want to add a caption to this image? Click the Settings icon.

44 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page